Kayıt
Futbol Amatör

Ekrem Köse : Ataşehir’in Amatör Kulüpleri çok şanslı

Kayıt
Ekrem Köse : Ataşehir’in Amatör Kulüpleri çok şanslı

Ekrem Köse : Ataşehir’in Amatör Kulüpleri çok şanslı

23 yaşında Ataşehir Çamolukspor’a Başkan olan ve 26 yıldır bu görevi başarıyla devam ettiren, amatör olarak futbol oynayan ve UEFA B Antrenör Diploması olan Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ekrem Köse ile Ataşehir’de sporu konuştuk.

1974 Giresun Çamoluk doğumlu olan ve 45 yıldır yıldır İçerenköy’de ikamet eden Ekrem Köse, 10’a yakın Sivil Toplum Kuruluşunda aktif görev alıyor. Bunun yanında 10 yıldır Ataşehir Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Birliği’nin Başkanlığını yapan ve İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda (ASKF) As Başkan olan başarılı spor adamı, Anadolu yakasında Tuzla, Adalar, Pendik, Kartal, Ataşehir, Kadıköy ve Maltepe ilçelerinden sorumlu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nda (TASKK) yönetici…

En büyük artısı Ataşehirli olması ve ilçeyi çok iyi tanıması

Başarılı insanların çoğu, güne erken başlar ve sabah sporu yapar. Ekrem Köse de güne saat 6’da başlıyor ve sabah sporunun ardından Belediye’deki mesaisine devam ediyor… Çok aktif bir kişi olan ve zamana hükmeden bir insan olan Ekrem Köse’nin en büyük artısı Ataşehirli olması ve ilçeyi çok iyi tanıması. Yakın çalışma grubunun neredeyse tamamı ile uzun yıllardır teşrik-i mesai yapan Başkan Yardımcısı Köse, araştıran, sahip olduğu bilgiyi sürekli güncelleyen, teknolojik yeniliklere ve değişimlere açık bir yönetici olan Ekrem Köse, makam odasının dört bir yanında fotoğrafları asılı olan Giresun’a dair tüm gelişmeleri de sürekli takip ediyor. Ataşehir Giresunlular Derneği’nde 2. Başkanlık yapan Köse, İki kız biri erkek 3 çocuk babası…

Ataşehir Amatör Spor Kulüpleri Destekleme Birliği Başkanı Ekrem Köse ile Ataşehir’de sporu konuştuk. İki bölüm halinde vereceğimiz röportajın ikinci bölümünde İstanbul ASKF ve pandemi süreci ile değerlendirmeler de yer alacak.

“İdeallerim vardı, çoğunu da yerine getirdim”

‘Az buçuk futbol da oynadım’ diyerek söze başlayan Ekrem Köse, gerisini şöyle getiriyor: “Küçükbakkalköy’de, Kayışdağı Çamolukspor’da oynadım. 20 yaşında yönetici oldum. 23 yaşında Kulüp Başkanı oldum. Kulübümüzü 1986 yılında Fikirtepe’den Hüseyin Gediz ile bizim arkadaşlar kurdular. 1992’de federe olduk. Büyüklerimiz bizi genç yaşta Başkan seçtiler, açıkçası onlar öyle uygun gördüler. Genç yaşta başkan oldum zira ideallerim vardı, çoğunu da yerine getirdim. Kayışdağı Çamolukspor’da o dönem maçlara tek tip elbise ile gidiyorduk, takımımız disiplinliydi, örnek bir takımdı, zaten biz örnek alınacak bir camia olmuştuk. Akabinde hemen başarılı olduk, ancak biz hep kendimizi kandırmışız. Takımız Süper Amatör Lige ardından Bölgesel Amatör Lige çıktı, biz ‘başarılı olduk’ sanıyorduk ancak yanıldığımızı sonradan öğrendik. Çocuklara gençlere yatırım yaptık, başarının bu olduğunu anladık. Bu seneden sonra A takıma yatırım yapmayacağız çünkü bir çocuğu kurtarmak en büyük başarı, bu sebeple bundan sonra alt yapılara yatırım yapacağız. Takımları Türkiye Şampiyonasına götürmek istiyoruz. Hocalarımız kendi geleceğini düşündüğü için iyi oyuncular istiyor, mecburen A takıma oyuncu alıyoruz ancak bu süreç sonuç vermiyorlar. A takım yaparsak kendi bünyemizden oyuncular alacağız.

“Ödül yönetmeliğimiz Türkiye’ye örnek oldu”

Biz, Ataşehir’de 4 ilçeden ayrılmış yeni bir ilçeyiz. Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye ve Sancaktepe’den ayrılan toplam 17 mahallesi olan yeni bir ilçeyiz. Evvelden Kadıköy Belediyesi’ne bağlıydık. Ben Kadıköy Belediyesi ile 11 yıl çalıştım, bu 11 yılda Sayın Başkan ile sadece 1 defa görüşebildik, o da amatör kulüplere malzeme dağıtımı sırasında gerçekleşti… Orada Başkan, ‘size yardım edemeyiz’ demişti, biz o dönem baskı yapamadık, birlik olamadık. Ataşehir ilçe olduktan sonra Başkanımız bizlere ‘Kulüpler Birliğini kurun’ deyince işlerimiz daha da güzelleşti. Burada, Kulüpler adına maçlara giderken ulaşım desteğini aldık, takımlara maddi-manevi destek olduk, Kulüplerimize başarılarına göre, oyuncu yetiştirme ve liglere katılma durumlarına göre Belediye olarak destek vermeye başladık. Ataşehir, Amatör Kulüpler açısından çok şanslı bir ilçe oldu. Sahası olan Kulüplere destek verdik, 2-3 kulübün sahası vardı, onlara yardımcı olduk, ilçemizde yer alan kulüplerin malzeme konularında yardımcı olduk. İstanbul ASKF ile ilişkileri arttırdık. Bir arkadaşımızı lisanslar konusunda görevlendirdik, bu nedenle bizim Kulüplerimiz kolay kolay İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na pek uğramaz, görevli arkadaşımız bütün işlerimizi bizlerin adına halleder.  Ataşehir’de 22 tane futbol, 6 tane de ihtisas kulübümüz var. 2 kulübümüz birliğimize üye değil, onlarla 28 oluyoruz. Biz, 2011 yılında Kulüplere nakdi yardım yaparken baktık ki kanunda eksik var. Sonra bu yasa da eklendi. Biz hemen Belediye Meclisinden karar alarak Kulüplerimizin hepsine ödül yönetmeliği yaptık. Ben o dönemde Meclis üyesi değildim. Sonra bu yönetmeliğin eksik olduğunu görünce Kulüplerin aldıkları şampiyonluklara, liglere katılma durumuna ve İlçemizi ve İstanbul’u temsil durumuna ve göre taslak düzenledik ve Meclisten geçti. Şimdi güzel bir sistem var. Kulüplerin çalıştırdığı Antrenörlere kadar teferruatlı bir sistem var. Kulüplerimiz bu paraları hesaplarında görüyorlar. Kulüplerimiz ne hak ediyorsa onu alıyor. Bizdeki sistem İstanbul’daki ve Türkiye’deki amatörlere örnek oldu, onların önünü açtı. Şimdi bakıyorum diğer Belediyeler de bunu yapmaya başladılar. Sadece geçen sene bunu yapamadık ancak önümüzdeki aylarda Belediyemizin Kulüplere desteği olacak. Verdiğimiz ücretler de ciddi ücretler, bunlar kısaca söyleyeyim;

2. Amatör takımlara 15 bin TL

1. Amatör takımlara 25 bin TL

Süper Amatör Lig takımlarına 40 bin TL

BAL takımlarına 80 bin TL

A takıma liglere giren varsa 5’er bin daha

5 kategorinin altında giriyorsa kategori başı Bin TL

5 kategorinin üstünde giriyorsa kategori başı 2 Bin TL

2. Amatör Ligde şampiyon oldu 7500 TL

1. Amatör Ligde şampiyon oldu 15.000 TL

Süper Amatör Ligde şampiyon oldu 30.000 TL

Antrenör çalıştırıyorsa Antrenör başına Bin TL

3 Antrenör çalıştırıyorsa 3 bin TL

İstanbul Şampiyonasına katılırsa 5 bin TL daha

Türkiye Şampiyonasına gider 10.000 TL

Bu değerden hesaplarsak Ataşehir’deki Kulüplerimiz sadece 2. Amatör Ligde ve sadece A takımda lige girse bile en az 20 bin TL alıyorlar. En fazla alan Kulübümüz, BAL’da oynuyorsa 9 kategoride lige giriyorsa 100 binin üstünde alıyorlar. Süper Amatör Ligde oynuyorsa 40 bin + 18 toplam 58 bin TL. Klasman Grubuna kalırsa 88 bin TL, devam edelim 5 Antrenör istihdam ederse 93 bin oluyor. Bir alt ligi Türkiye Şampiyonasına giderse 12 bin daha ilave edelim… Bu sistem Ataşehir Belediye Meclisinden 12 madde ile geçiyor ve amatör kulüplere kurumsallaşma adına önemli bir ayrıntıdır. Eksiği var mı dersen elbette vardır.

Spor yapan sağlıklı olur, mutlu olur

Ben Cumhuriyet Halk Partisinde siyaset yapıyorum ve şu anda Belediye Başkan Yardımcısıyım, ilçemizde yaşayan 425 bin 194 vatandaşımızı ayırt etmeden adaletli bir şekilde insanlarımıza bu hizmet etmek istiyoruz. Buradaki amacımız, CHP’li ilçelerde, (14 ilçe) bu uygulamayı İstanbul geneline yaymak istiyoruz. Kulüpler Birliği Başkanlarımız ile de karar aldık, İstanbul’a örnek olacak bu sistemi 39 ilçeye uygulatmak düşüncesindeyiz. Belediyelerimiz pandemiden dolayı sıkıntıya girdiler, sosyal yardım, ilaçlama gibi, bütçenin kesilmesi gibi sıkıntılarımız var ama amatör kulüplerin desteklenmesi şart. Spor yapan sağlıklı olur, mutlu olur. Bu herkese yararlı olur. 

Belediye Meclisimizde 4 tane Kulüp Başkanımız var

Bunlara anlatırken, Belediye Başkanımız Sayın Battal İlgezdi’ye teşekkür etmek isterim çünkü bizler bu işleri Sayın Başkanımızın bize verdiği yetkiler ile yapıyoruz. Bizim Ataşehir’de Belediye Meclis Grubumuzda 4 tane Meclis Üyemiz Spor Kulübü Başkanı, diğer partilerde bunu göremiyoruz. Diğer Belediyelerde bunu görmek mümkün değil. Sayın Başkanımız değer veriyor ki, Spor Kulübü Başkanlarını Meclis’e taşıyor. ‘Gelin sorunları burada çözün’ diyen değerli bir Başkandır Sayın Battal İlgezdi. Fatih’te Ersin abi var, Gökhan abi Kulüpler Birliği Başkanı Meclis Üyesiydi artık değil diye biliyorum. Sizin Eyüpsultan’da Metin abi var. Baktığın zaman 4 tane Meclis Üyesi olan bir ilçe yoktur. İşte Ataşehir’in farkı da budur aslında… Ataşehir’in amatör spor kulüpleri her anlamda şanslı.

Not: İkinci Bölümde İstanbul ASKF, liglerin durumu, pandemi ve ASKF seçimini sizlere aktaracağım.

Ali Kemal Demir

HABERİ PAYLAŞ
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ